Să îţi propui obiective care să-ţi facă plăcere şi care să fie legate de cine eşti tu ca om şi ca viitor profesionist – asta au descoperit tinerii la Plaiul Foii (Braşov). La şcoala de vară alternativă de la începutul lunii, studenţii au aflat că succesul în carieră se obţine mai uşor dacă nu te opreşti din visare profesională.
„Visez la o şcoală în care să nu se predea, la drept vorbind, nimic. Stări de spirit, asta trebuie dat altora; nu conţinuturi, nu sfaturi, nu învăţături". Acesta a fost visul filosofului Constantin Noica, iar citatul său este inscripţionat pe un afiş dreptunghiular şi atârnat de balconul de la primul etaj al pensiunii „7 Crai" din Plaiul Foii, la poalele masivului Piatra Craiului. Membrii Centrului de Resurse pentru Organizaţii Studenţeşti (CROS), organizatorii Şcolii de vară, cred că afirmaţia este printre cele mai bune definiţii ale „educaţiei alternative", pe care ei o promovează.
18 la număr, au până în 30 de ani, sunt veseli, muncesc pe salarii mici - de organizaţie non-guvernamentală, dar sunt foarte pasionaţi de educaţie şi dezvoltare personală. Vor să-i ajute pe studenţii din organizaţii să-şi găsească pasiunea profesională şi odată ce au găsit-o să nu renunţe la ea. Cum poţi face asta? Uneori, într-adevăr, şi prin visare: să-ţi propui obiective care să‑ţi facă plăcere, să fie legate de cine eşti tu ca om şi ca viitor profesionist. „Înseamnă a visa deştept, iar odată ce faci asta, să nu te opreşti din visare. Să facem ceea ce vrem pentru noi, ceea ce credem noi că e mai bine pentru noi", explică Elena Dobre, manager de proiect la CROS şi unul dintre organizatorii de la Plaiul Foii.
Învăţare prin joacă şi poveşti
Fiecare din cele şapte zile din „CROS Camp" a fost dedicată câte unui tip de învăţare. În ziua de Relaţionare au învăţat să-şi scrie poveştile personale, în cea de Joacă - unii tineri au f