O prăjitură ca o poezie de toamnă, simplă şi gustoasă, ce poartă în ea parfumul fructelor coapte. Delicatesă de origine austro-germană, născută în aceleaşi bucătării ca ştrudelul, prăjitura cu prune (Pflaumen Kuchen, în germană) aminteşte de un cozonac subţire, copleşit de prunele aromate cu scorţişoară.
Porţii: 12
Timp de preparare: 140 minute
Ingrediente:
2 kilograme de prune
500 grame de făină
25 grame drojdie proaspătă (sau 7 grame uscată)
100 grame de zahăr
150 grame unt
250 ml lapte călduţ
1 ou
1 plic de zahăr vanilat
1 vârf de cuţit de sare
coaja de la o lămâie
3 linguri pesmet
plus
4 linguri zahăr brun
1 lingură rasă de scortisoara macinată
Preparare:
Puneţi în vasul maşinii de pâine laptele călduţ, untul tăiat cubuleţe, coaja de lămâie, zahărul vanilat, oul, 100 grame de zahăr, făina şi drojdia.
Setaţi programul pentru aluat şi lăsaţi aparatul să meargă.
Până dospeşte aluatul pregătiţi tava cuptorului şi tapetaţi-o cu hârtie de copt (de pergament/cerată).
Spălaţi prunele şi îndepărtaţi-le codiţa.
Folosiţi un cuţit mic dar bine ascuţit pentru a secţiona pe jumătate prunele pe lungime
Îndepărtaţi sâmburii prunelor şi faceţi o crestătură uşoară, pe lungime, pe fiecare jumătate de prună. Acestă incizie va preveni curbarea fructelor pe blat.
Încingeţi cuptorul la 180 de grade (temperatură medie).
După ce coca a dospit, scoateţi-o din maşina de pâine şi întindeţi-o cu mâna pe masa tapetată cu făină.
Nu folosiţi sucitorul/merdenea pentru că va inhiba creşterea.
Mutaţi coca în tavă şi întindeţi-o cu mâna pe toată suprafaţa tăvii.
Înţepaţi coca, pe toată suprafaţa, cu o furculiţă, pentru a preveni creşterea dezordonată.
Presăraţi pesmet peste tot aluatul. În acest fel zeama fructelor nu va