Aditivii alimentari sunt substante adaugate in alimente si bauturi in timpul productiei pentru a spori aroma, gustul, textura, aspectul sau pentru a le face sa reziste mai mult timp fara sa se strice.
Printre cei peste 700 de aditivi recunoscuti in general ca fiind siguri de catre Administratia Medicamentelor si Alimentelor din SUA se numara si multi conservanti. Si, desi obezitatea poate fi determinata de multi factori, cum ar fi alimentatia, obiceiurile legate de exercitii fizice, mostenirea genetica, unele tipuri de conservanti pot juca si ele un rol in instalarea acesteia.
Livestrong.com iti arata care sunt conservantii de care ar trebui sa faci tot posibililul sa te feresti, pentru ca ei nu numai ca te ingrasa, dar te pot face sa ajungi obez.
1. Zaharul de masa
Acesta are multiple functii ca si aditiv alimentar, printre care se numara si aceea de a ajuta la conservarea unor alimente. Si, asa cum multe persoane au observat pe propria piele, produsele indulcite cu zahar sunt mai tentante, fiind mai usor sa le mananci in exces decat pe cele neindulcite. Americanii, spre exemplu, consuma mai mult de 22 de lingurite de zahar adaugat pe zi - o cantitate mult prea mare fata de doza recomandata, de maximum 6 lingurite pe zi pentru femei si 9 lingurite pe zi pentru barbati.
In plus, bauturile si alimentele indulcite cu zahar pot tulbura nivelul glicemiei, ducand la o capacitate mai mica de stapanire a apetitului. Cu cat este mai mare numarul de calorii pe care o persoana il consuma in mod regulat prin zahar adaugat, cu atat este mai mare riscul de a deveni obeza.
Printre sursele comune de zahar se numara jeleurile, gemurile, glazurile, siropurile pentru clatite, unele bauturi, cerealele indulcite.
Zaharurile din fructe, legume si lactate nu afecteaza insa organismul in acelasi mod in care o