Deşi confirmările statistice deocamdată lipsesc, există semnale puternice că economia americană va reintra în declin
David Rosenberg, fost economist-şef la Merrill Lynch, enumeră o duzină de argumente pentru care SUA se îndreaptă spre recesiune
Standard & Poor's: Suntem la câţiva centimetri de un scenariu în formă de "W"
După scăderile abrupte de pe Bursele lumii de la acest început de august, una dintre interpretările din pieţele financiare a fost aceea că investitorii încearcă să înglobeze în preţurile acţiunilor scenariul din ce în ce mai probabil al reintrării SUA în recesiune. Îngrijorările sunt mari întrucât înscrierea celei mai mari economii a lumii pe un parcurs negativ ar imprima o direcţie similară la nivel global.
David Rosenberg, strategist la compania canadiană Gluskin Sheff, spune că ne îndreptăm cu paşi rapizi către recesiune. Într-o notă către investitori, preluată de publicaţia online Zero Hedge, Rosenberg prezintă douăsprezece elemente care prefigurează o nouă etapă de declin a economiei americane.
Reluarea concedierilor, sincopa în achiziţiile de bunuri de folosinţă îndelungată, scăderile de productivitate, efectele retragerii stimulilor, scumpirea costului real al capitalului după şocul recent, tendinţele din pieţele financiare, griparea motorului creditului, fundătura în care se află piaţa rezidenţială, preocuparea exclusivă pentru achitarea datoriilor a consumatorului american, dificultăţile pe care le traversează partenerii comerciali, comportamentul defensiv al investitorilor şi prefigurarea unei prăbuşiri în imobiliarul comercial sunt deopotrivă semnale care ar trebui să ne avertizeze asupra viitoarei recesiuni.
Bert Dohmen, preşedinte şi fondator al Dohmen Capital Research Institute, a declarat, pentru CNBC, că economia americană se află deja în acest stadiu încă din luna mai, chiar dacă încă nu exist