Propunerile făcute de liderii Franţei şi Germaniei pentru o cooperare economică mai strânsă în zone euro, care prevăd introducerea unor pedepse care să întărească disciplina bugetară, ar putea face ca uniunea monetară să-şi piardă din atractivitate pentru ţările est-europene sau, din contră, siguranţa mai mare pe care o oferă dacă măsurile sunt implementate să facă Polonia, România sau Ungaria să adopte moneda unică mai repede.
Una dintre propunerile făcute de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy spune că statele care înregistrează, în terminologia UE, un "deficit bugetar excesiv", de peste 3% din Produsul Intern Brut, vor pierde accesul la fondurile structurale şi de coeziune primite de la UE, instrumentele prin care UE acţionează pentru eliminarea disparităţilor economice şi sociale dintre ţări, scrie The Wall Street Journal. "Reglementările ar trebui introduse în noile reguli care privesc fondurile structurale şi de coeziune ce vor fi propuse pentru viitorul exerciţiu financiar multianual. Fondurile structurale şi de coeziune trebuie să servească sprijinirii reformelor indispensabile vizând ameliorarea competitivităţii şi reducerii dezechilibrelor în zona euro", se arată într-o scrisoare adresată de Merkel şi Sarkozy preşedintelui UE Herman Van Rompuy.
"Problema e dacă o asemenea propunere poate fi implementată. Avem exemplul Pactului de stabilitate, care impune anumite limite şi pe care nici Germania şi nici Franţa nu le-au respectat şi nu au fost penalizate. Instituţiile europene au în general problema punerii deciziilor în practică", afirmă analistul economic Laurian Lungu.
Majoritatea statelor membre ale UE din Europa de Est care n-au adoptat încă euro, printre care şi România, au deficite bugetare care depăşesc pragul tolerat de UE. Cotidianul american dă la acest capitol exemplul Pol