Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi titlurile BRD-Société Générale (BRD) au suferit cele mai puternice scăderi în şedinţa de ieri, în condiţiile în care şi pe plan extern ţinta predilectă a vânzătorilor au fost titlurile bancare.
Acţiunile BRD au închis şedinţa cu o scădere de 5,1%, în condiţiile în care pe bursa de la Paris acţiunile băncii-mamă Societe Generale pierdeau peste 10% spre finalul şedinţei de tranzacţionare. La Viena, acţiunile Raiffeisen pierdeau 7,5%, iar titlurile Erste Bank, proprietarul BCR, scădeau cu 6,7%.
SIF-urile sunt percepute de investitori ca un proxy pentru sectorul bancar, având în vedere că participaţiile deţinute la BCR şi BRD reprezintă circa jumătate din activele SIF-urilor.
În aceste condiţii SIF-urile au înregistrat scăderi cuprinse între 4,2% şi 6,9%, cele mai lovite fiind titlurile SIF Transilvania (SIF3). SIF-urile caută în prezent soluţii să-şi valorifice participaţiile deţinute la BCR, fiind presate de către acţionari să înceapă demersurile privind listarea băncii la bursă.
Nici acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, nu au fost ocolite de scăderi pierzând peste 3%.
Titlurile Petrom au închis astfel sub pragul de 0,31 lei, stabilind un nou minim pentru ultimul an. Asta în condiţiile în care compania a raportat săptămâna trecută un profit record pentru primul semestru şi face parte dintr-un sector defensiv.
Totuşi, o nouă criză economică ar afecta şi vânzările Petrom. Titlurile Petrom şi BRD se află şi în portofoliile multor investitori străini, la fel ca şi Fondul Proprietatea (FP), care au pierdut 2,56% ieri.
Cele mai mari scăderi, de peste 10%, le-au suferit acţiunile Amonil Slobozia şi Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), două dintre acţiunile cele mai speculate de pe Bursă.
Acţiunile Transelectrica (TEL) şi Azomureş (AZO), două dintre