Alegeţi vase de ceramică şi sticlă în loc de plastic, lăsaţi apa de la robinet să curgă înainte de a o folosi şi utilizaţi substanţe de curăţare cât mai \"naturale\".
Vase de plastic în dulapuri, gaze toxice în aer şi chimicale pe suprafeţele curate, alimente cu E-uri în frigider – aşa arată bucătăria celor mai mulţi. Specialiştii arată câteva pericole care pândesc în bucătărie şi cum le putem evita.
1. Fără plastic la microunde
Cuptoarele cu microunde în perfectă stare de funcţionare nu prezintă risc de radiaţii. Dar cantităţi mari din chimicale nesănătoase pot pătrunde în mâncare de pe vasele de plastic, la temperaturi mari. Aşa că cel mai bine ar fi să folosiţi vase ceramice sau de sticlă atunci când încălziţi alimentele.
În plus, încălzirea mâncării în cuptorul cu microunde modifică structura biologică a alimentelor şi le scade valoarea nutritivă, avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
"Cuptorul cu microunde încălzeşte mâncarea, într-un mod neobişnuit, prin agitarea moleculelor de apă, care la energii mari se desprind din structura alimentelor", explică acesta. În aceste condiţii, la cuptorul cu microunde nu se pot găti feluri întregi de mâncare, ci doar acele alimente semipreparate, care conţin multe E-uri şi au valoare nutritivă scăzută.
2. Gătiţi la temperaturi medii
Învelişul pe care îl au cele mai multe tigăi şi care nu permite mâncării să se lipească de vasul în care gătiţi poate elibera gaze toxice la temperaturi mari. Gătiţi la foc mic sau mediu şi nu încălziţi mâncarea la foc mare. Alternativa e folosirea de vase de gătit din oţel inoxidabil.
3. Nu ţineţi mâncarea gătită peste 24 de ore la frigider
Mâncărurile organice sunt cele mai sănătoase. Optaţi pentru produse proaspete, îngheţate sau uscate, în locul celor conservate. În ceea