Foaie de observaţie a opţiunilor: românii pun în balanță serviciile medicale private. La stat sau la privat? Pe principiul că „dai un ban, dar face“, balanța pare să se încline către privat.
"Mulți dintre pacienții noștri au confirmat că i-ar costa la fel de mult la stat ca și la privat. Mulți, dar nu toți", spune Mihai Marcu, președintele MedLife.
Cu diferențele specifice fiecărui segment în parte, evident. Un studiu IMAS realizat recent la cererea MedLife arată că 20% dintre locuitorii din mediul urban folosesc servicii medicale private. E mult, e puțin? Mai concret, cifrele demonstrează că, în prezent, valoarea serviciilor medicale private este de circa 500 milioane de euro, adică 10% din totalul pieței și mult mai puțin față de media europeană, care înseamnă 30% din total.
„În zece ani este posibil să ajungem și noi la acest procentaj“, mai spune Marcu. Ce ne împiedică să ajungem mai repede? Răspunsul este ușor de ghicit: veniturile mult prea mici ale românilor. Și, de aici, încurajarea „plăților informale“ din spitalele de stat, cauzate, de această dată, de veniturile scăzute ale medicilor care lucrează în sistem. În context, ipotetic vorbind, dacă ar fi să crească puterea de cumpărare, acest lucru s-ar întâmpla într-o țară puternic industrializată. Și atunci, nu vor mai exista „plăți informale“ în sistemul de stat, unde serviciile vor concura serios cu cele din clinicile private. Până acolo, unde ne aflăm acum?
Punctual, care sunt avantajele dacă mergem la o clinică privată? Calitatea serviciilor, condițiile și curățenia, atitudinea pozitivă a personalului medical, timpul scurt de așteptare, aparatura performantă și, nu în ultimul rând, lipsa acelor „plăți informale“, mai reiese din studiul citat. Nu e de mirare că jucătorii din piață se întrec în investiții în spitale, laboratoare și aparatură. „Estimăm că anul acesta vom în