Noul val de temeri se adaugă îngrijorărilor că economia Europei va stagna după ce date recente publicate de Eurostat au arătat că ritmul de creştere al Produsului Intern Brut al zonei euro şi Uniunii Europene a încetinit simţitor în cel de-al doilea trimestru, iar cel al Germaniei, cea mai mare economie europeană, aproape a stagnat.
De asemenea, printre investitori au făcut valuri şi declaraţiile unui oficial al Fed care susţine că banca centrală a SUA nu ar trebui să acţioneze pentru a proteja investitorii de pe burse.
Autorităţile suedeze de reglementare a sectorului financiar au pus gaz pe foc spunând că instituţiile de credit nu sunt pregătite pentru îngheţarea pieţelor de împrumut. Investitorii au fost descurajaţi şi de date referitoare la piaţa muncii din SUA, unde numărul de cereri iniţiale pentru ajutoare de şomaj a crescut în cele şapte zile încheiate pe 13 august mai mult decât s-au aşteptat analiştii.
De asemenea, guvernul a anunţat că indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,5% în iulie, cel mai rapid avans lunar de după martie.
Biroul din New York al Fed, care supraveghează activitatea diviziilor din SUA ale multor bănci europene, a organizat reuniuni cu reprezentanţi ai acestora pentru a evalua rezistenţa instituţiilor de credit la escaladarea presiunilor financiare, au declarat surse apropiate discuţiilor.
Unele dintre cele mai mari bănci europene, printre care Société Générale, Deutsche Bank şi UniCredit desfăşoară operaţiuni majore în SUA şi se bazează substanţial pe fonduri împrumutate pentru a finanţa aceste operaţiuni. Acţiunile acestora au scăzut puternic ieri, pierzând între 6% şi 11% cu două ore înainte de închiderea burselor.
Declinurile de joi vin la o săptămână după ce autorităţile din Italia, Belgia, Franţa şi Spania au interzis tranzacţiile de tip "short-selling", care speculează scăd