Ministerul Muncii a cerut clarificări cu privire la restricţiile de pe piaţa muncii din Spania aplicate retroactiv românilor care au avut în trecut contract de muncă pe teritoriul acestei ţări, dar care la 22 iulie nu erau înscrişi ca persoane în căutarea unui loc de muncă, relatează NewsIn.
"Ministerul Muncii a luat act de sesizările românilor din Spania şi de scrisoarea trimisă de preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE), Daniel Tecu. Înţelegem că, după data de 22 iulie, există trei situaţii din Regulament care încă sunt neclare şi pot duce la situaţii de abuz", spun reprezentanţii Ministerului.
Prima situaţie se referă la situaţia copiilor familiilor de români, care au împlinit de curând 18 ani şi vor să se angajeze, dar li se cere acum permis de muncă.
"Precizăm că ataşatul nostru de muncă în Spania s-a întâlnit în această dimineaţă cu un consilier al secretarului de stat, Anna Terron. Înca din iulie, secretarul de stat a precizat că această instrucţiune este neclară şi a promis că vor încerca să o remedieze. Potrivit legislaţiei europene, membrii de familie trebuie protejaţi, în cazul în care familiile se află pe teritoriul Spaniei de cel puţin trei", mai spun cei de la Ministerul Muncii.
O altă situaţie este cea a studenţilor români din Spania, care doresc să se angajeze. Potrivit celor de la Ministerul Muncii, numărul de înregistrare al străinului nu este similar cu dreptul de muncă nici în cazul studenţilor, nici in cazul altor români. Prin urmare, studenţii sau alţi români care se află legal pe teritoriul Spaniei sunt rezidenţi cu NIE (număr de identificare a străinilor), dar care nu sunt înregistraţi la biroul de Securitate Socială sau nu figurează în căutarea unui loc de muncă sau în şomaj, au nevoie de un permis de muncă, chiar dacă sunt rezidenţi în Spania.
"Cea de-a treia situaţie care, potrivit as