Complexul de educaţie format din 35 de clădiri care se întindeau pe 11,5 hectare a fost vândut prin licitaţie publică, în 2008, de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Cumpărătorul a revândut totul după un an, la un preţ de 10 ori mai mare, unei firme din Liban care nu a angajat nici măcar paznici, darămite să investească. Imobilele au fost dărâmate cărămidă cu cărămidă.
VEZI GALERIE FOTO
S-a ales praful şi pulberea de Şcoala Specială de la Cobia! Clasele de studiu pentru copiii cu dizabilităţi, atelierele, dormitoarele, clubul şi blocul alimentar care abia fusese modernizat au devenit amintiri. Sute de copii cu diferite grade de handicap veneau aici pentru a învăţa o meserie. S-a intrat în colaps imediat ce s-a implementat metoda modulelor de tip familial, iar copiii au fost trimişi acasă sau obligaţi să frecventeze şcoli normale. În aceste condiţii, Consiliul Judeţean a scos la vânzare Centrul de la Cobia. Licitaţia a fost adjudecată de firma B&B Business Solutions Investment SRL Bucureşti, care face parte dintr-un holding cu sediul în Liban. Preţul – 18 miliarde de lei vechi, plătiţi în mai multe rate, pentru 35 de clădiri şi 11,5 hectare de teren!
Primăria, neputincioasă în faţa dezastrului
„Am fost bucuroşi că s-a găsit cineva să cumpere. Se vorbea atunci că şcoala va fi transformată într-un azil de bătrâni la standarde europene”, spune Marin Manda, primarul de la Cobia. Nu a fost să fie. După un an, societatea care a cumpărat întregul patrimoniu al Şcolii Speciale de la Cobia revinde clădirile care începuseră să se degradeze vizibil, unei alte firme, din cadrul aceluiaş holding cu sediul central în Liban, pentru suma de... 177 de miliarde de lei vechi.
Toată lumea era convinsă că, gata, se va pune pe picioare o afacere la Cobia, că doar nu dai atâta bănet să laşi totul de izbelişte. Din păcate, nu s-a