ONU va trimite sâmbătă, 20 august, o misiune umanitară în Siria, pentru a analiza situaţia de la faţa locului, după reprimarea violentă a manifestaţiilor prodemocraţie.
Şeful Comisariatului ONU pentru afaceri umanitare a declarat că Damascul a promis "acces total al echipei de inspectori oriunde aceasta va dori să se deplaseze".
Anterior, preşedintele american, Barack Obama, împreună cu alţi lideri europeni îi ceruseră explicit preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, să-şi dea demisia.
Administraţia siriană a afirmat în repetate rânduri că ar fi încetat operaţiunile militare împotriva manifestanţilor, dar informaţia nu a putut fi verificată din surse independente.
Ambasadorul sirian la ONU a declarat că stoparea operaţiunilor militare "este deja o realitate în teren". Acelaşi lucru a fost susţinut şi de şeful statului într-o convorbire telefonică purtată cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Ambasadorul sirian a mai afirmat şi că SUA împreună cu alţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU ar duce "un război diplomatic şi umanitar împotriva Siriei". Două mii de morţi în urma reprimării din Siria
Organizaţiile pentru drepturile omului cred că circa două mii de persoane au fost ucise în violenţele de la izbucnirea revoltei din Siria, în luna martie. Forţele de securitate siriene au folosit tancuri, elicoptere, nave de război şi unităţi de artilerie, pentru a reprima manifestaţiile prodemocraţie din ţară.
ONU a încercat fără succes să trimită observatori în Siria în ultimele săptămâni.
În altă ordine de idei, anchetatori ONU au declarat recent într-un raport că violenţele din Siria s-ar putea încadra în "crime împotriva umanităţii". Documentul înaintat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului afirmă că Forul Suprem al organizaţiei ar trebui să înainteze cazul către Curtea Internaţională de Justiţie.