Mary Dejevsky este editorialist-şef la ziarul britanic "The Independent". Este extrem de apreciată pentru expertiza ei în ceea ce priveşte Rusia. Într-un editorial, jurnalista evocă puciul din URSS din 1991, în urma căruia Uniunea s-a destrămat.
"Ca mulţi din cei ce am fost acolo, nu pot să indic ziua sau ora când comunismul sovietic a căzut. Era la puţin timp după miezul nopţii, începea 19 august 1991. Sute de oameni, adăpostindu-se sub umbrele, se adunaseră în faţa Casei Albe, Parlamentul rus din Moscova. Din timp în timp, se auzeau zvonuri- clădirea ar urma să fie luată cu asalt. Boris Elţîn, primul preşedinte rus ales, şi mulţi dintre oamenii lui se aflau înăuntru. În loc să se disperseze, mulţimea de oameni creştea", notează jurnalista.
Mary Dejevsky se afla în Moscova în 1991, în momentul în care vicepreşedintele URSS, Ghenadi Ianaiev, s-a proclamat preşedintele Uniunii Sovietice, în timpul loviturii de stat.
Grupul de conspiraţionişti, alcătuit din preşedintele KGB Vladimir Kriucikov, ministrul de interne Boris Pugo, ministrul apărării Dmitri Iazov, prim-ministrul Valentin Pavlov şi Ianaiev, l-a arestat pe Mihail Gorbaciov, care se afla în vacanţă, în Crimeea. Au anunţat că preşedintele este bolnav şi că puterea va fi preluată de Consiliul de Stat pentru Starea de Urgenţă. Complotiştii au acţionat astfel determinaţi de politica reformatoare a lui Gorbaciov ( bazată pe perestroika- reconstrucţie şi glasnost- transparenţă). El urma să încheie, în 20 august, un tratat unional cu fostele republici sovietice, care le-ar fi făcut ţări independente în cadrul unei federaţii. Totuşi, în urma puciului (care a eşuat, atât din cauza oamenilor care nu s-au alăturat cauzei complotiştilor, cât şi armatei care nu a mai executat ordinele lor), URSS a fost dizolvată, iar Boris Elţîn a rămas, până în 1999, preşedintele Rusiei. Puteţi citi aici mai multe infor