Ţara şi-a câştigat independenţa la 9 iulie 2011, iar prima grijă a conducătorilor a fost să-şi facă o echipă naţională de fotbal pentru a putea disputa un meci amical. Tricourile pentru această partidă au fost cumpărate din magazinele din Dubai şi din Uganda, iar „Sudanul de Sud“ a fost imprimat pe spate cu ajutorul unui fier de călcat.
După decenii sângeroase cauzate de războiul civil, Sudanul de Sud a reuşit să se rupă de Sudan şi să devină o naţiune de sine stătătoare. O ţară nouă trebuie să rezolve o mulţime de probleme, cum ar fi să aibă o Constituţie, să bată monedă, să elibereze paşapoarte sau timbre. Dar pentru Sudanul de Sud nu acestea au fost importante. Primul lucru pe care l-au făcut conducătorii ţării a fost să-şi înfiinţeze o echipă naţională de fotbal pentru a putea juca un meci amical cu FC Tusker (prima divizie din Kenya). Meciul a avut loc la Juba şi s-a încheiat cu victoria oaspeţilor, scor 3-1. Spectatorii s-au înghesuit pe arena din Juba pentru a vedea primul meci de fotbal al naţionalei
Scorul a fost prea puţin important în comparaţie cu faptul că foarte mulţi oameni au venit la stadion să-şi încurajeze favoriţii şi să asculte, în premieră, Imnul naţional. „Ceea ce contează este contribuţia fotbalului la temelia noului stat. Am reuşim să strângem la un loc foarte multe triburi, mai exact 64.", a spus Makuac Teny, ministrul Sportului, care are ca obiectiv imediat afilierea federaţiei la FIFA.
Singurul stranier a venit din India
Selecţionerul Malesh Soro a avut mari probleme în a încropi un prim „11". Atacantul James Joseph, care joacă la Goa (India) a fost primul care a răspuns la apel. Şi-a plătit singur avionul spre Juba şi, alături de alţi jucători locali, a intrat într-un cantonament de 10 zile.
Pentru primul lor meci, fotbaliştii au avut pregătite două seturi de tricouri: unul roşu şi altul alb cu verde