Artistul plastic are şi două sculpturi monumentale expuse în parcurile din Samanca, Spania, sute de lucrări în colecţii din străinătate şi va expune la Muzeul Naţional „Brukenthal“ din Sibiu.
Robert Strebeli a reuşit la 33 de ani ce nu au reuşit alţi artişti plastici o viaţă întreagă. Are 11 expoziţii personale în ţară şi străinătate, două monumente expuse în spaţii publice din Spania şi colecţionari din străinătate care îi solicită lucrările în mod constant. „Printr-un joc al împrejurărilor am fost când trebuia unde trebuia şi am fost destul de încăpăţânat să nu renunţ la visul meu de a face artă“, spune artistul.
Primul succes
A absolvit Liceul de Artă din Baia Mare la o clasă de ceramică şi, deşi şi-ar fi dorit să urmeze studiile universitare la Cluj, de teama concurenţei de pe vremea aceea, a ales Iaşiul, unde spre ghinionul sau norocul lui, cum spune râzând, erau şi mai mulţi pe un loc. Alegerea a fost de bun augur pentru că din anul doi de facultate a fost ales în Senatul Universităţii şi apoi în Consiliul Consultativ al Studenţilor ca vicepreşedinte la Ministerul Învăţământului.
A ales să renunţe la demnităţile publice în favoarea unei burse de studiu la Universitatea din Salamanca, Spania. Era în anul IV când şi-a organizat prima expoziţie personală de pictură, îndemnat de profesorii spanioli. „Primele două tablouri mi le-a cumpărat chiar decanul facultăţii şi asta a fost pentru mine ca un fel de cec în alb. Am vândut toate tablourile din expoziţie“, îşi aminteşte Robert. „Nu-mi venea să cred câţi bani am reuşit să adun. În anul 2000, student de 21 de ani să aduni 6.000 de euro, era un vis. Am călătorit pe banii ăştia două luni prin toată Europa şi o parte din Africa“, mai adaugă acesta.
Sculptură în Parcul Picasso
În anul 2002, Salamanca a fost declarată Capitală Culturală Europeană şi Robert s-a înscris în concursul