Zilele trecute a început şi cea de-a doua probă la staţia de epurare, cea cu apă curată. Potrivit informaţiilor pe care le-a primit de la specialişti, primarul Aurel Simionescu a declarat că aceste probe decurg bine. Urmează testele cu apă uzată.
„Rezultatul adevărat îl vom avea atunci când vom introduce apa de pe canalul colector care este aşa cum este. Deocamdată se introduce apă curată şi iese tot apă curată", a precizat Simionescu.
Staţia de epurare trebuie să treacă prin trei probe. Prima, cea pe uscat, aşa cum este denumită a avut loc la începutul acestei luni. Cea de-a doua, cu apă curată este în curs de derulare, iar cea de-a treia, proba cu apă uzată este programată să înceapă la 1 septembrie şi să se finalizeze la 28 septembrie.
Avantajele staţiei de epurare
Pe lângă faptul că staţia de epurare va oferi brăilenilor o apă mult mai curată, ea ar putea aduce şi profit, rezidurile putând fi transformate în îngrăşământ.
„În funcţie de analizele chimice ale acelui nămol, teoretic, el ar putea fi folosit ca şi îngrăşământ la un grad de uscare mai mare", a spus Simionescu. După punerea în funcţiune a staţiei, apele uzate colectate de la populaţie şi agenţii economici din municipiu vor fi evacuate în Dunăre doar după trecerea acestora prin staţie, suferind transformări fizico-chimice, rezultă astfel o încărcare mult mai mică cu poluanţi a apelor Dunării.
Staţia are o garanţie de 10 ani. Proiectul a fost finanţat cu fonduri ISPA şi a avut o valoare de 19 milioane de euro. „Aştept să văd când va funcţiona efectiv, că e o promisiune veche a administraţiei", ne-a spus Mihai Constantin, 37 de ani