Nivelul contributiilor sociale de pe plan local este mare, dar Romania nu isi permite sa le reduca in contextul actualelor turbulente economice international, admite René Schöb, partener al companiei de consultanta fiscala, financiara si audit Leitner Leitner. Guvernul a amanat recent reducerea contributiilor sociale pentru angajatori pana la "momentul optim".
Daca problema datoriilor suverane nu se rezolva sau macar linisteste si daca Statele Unite ale Americii nu repornesc cresterea economica, atunci si Romania ar putea sa fie afectata, a mentionat René Schöb, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.
„Nimeni nu stie clar ce se intampla cu economiile din lume. Este doar emotional ceea ce vedem pe burse si piete. Problema Romaniei este ca pe vremea primului val al crizei nu a ajuns la o baza solida pentru a putea rezista la un noul val de criza. Spre exemplu, agricultura, in starea de acum, nu poate sa salveze Romania, desi are un potential foarte mare”, a declarat partenerul LeitnerLeitner.
El este de parere ca nu vor fi luate „decizii fiscale dramatice” in urmaroare luni, mai ales in contextul in care urmeaza un an electoral, dar subliniaza ca Romania are mari probleme in procesul de colectare a taxelor si impozitelor. „Colectarea este extrem de redusa. Statul trebuie sa colecteze mai mult, dar nu intr-un mod agresiv, ci intr-unul inteliget”, afirma Schöb.
Rene Schob declara la finalul lui 2010 ca, in ansamblu, economia Romaniei o sa stagneze anul viitor (n.r. – 2011), scenariu care acum este luat in calcul de tot mai multi economisti. El considera ca primele semne pozitive o sa apara abia in a doua parte a anului. De asemenea, reprezentatul companiei de consultanta fiscala sustinea ca 2011 trebuie sa fie un an decisiv pentru autoritatile romane, un an in care acestea trebuie sa arate daca sunt capabile sa sustina economia si sa atraga