Românii care vor să-şi deschidă sau să modernizeze o fermă piscicolă pot contracta de la Uniunea Europeană sprijin nerambursabil de până la trei milioane de euro. Vreţi să vă faceţi crescătorie de peşti cu bani europeni? Pregătiţi un proiect pe măsura 2.1 – „Acvacultură“, din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit.
Firmele care vor să dezvolte o afacere în domeniul acvaculturii pot să apeleze la banii europeni din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit (POP), care are un buget de aproximativ 307 milioane de euro în perioada 2007-2013. Din această sumă, Uniunea Europeană alocă 95 de milioane de euro pe durata celor şapte ani numai pentru măsura 2.1 - „Acvacultură".
Doritorii pot, de exemplu, să depună cereri de finanţare pentru construirea de noi ferme piscicole, dar şi pentru modernizarea celor existente. Pe lista de activităţi eligibile figurează, printre altele, şi amenajarea de centre de vânzare directă a peştelui, achiziţionarea de maşini pentru transportul peştelui viu şi a echipamentelor de pescuit. De asemenea, cu bani de la UE, solicitanţii pot să amenajeze drumuri şi platforme tehologice în interiorul fermelor, dar şi să construiască depozite de furaje pentru peşte. Indiferent de obiectivul pentru care cer finanţare, ei trebuie să aibă în echipă cel puţin un specialist în acvacultură, cu experienţă de minimum cinci ani, după cum se precizează în ghidul solicitantului.
Firmele nu pot cere oricât de mult pentru o asemenea afacere, valoarea totală maximă a contribuţiei nerambursabile fiind de trei milioane de euro. Se mai adaugă cofinanţarea, care diferă, în funcţie de mărimea companiei. Astfel, în cazul microîntreprinderilor, al întreprinderilor mici şi al celor mijlocii, contribuţia solicitantului este de 40% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile. În schimb, întreprinderile mari trebuie să vină cu 70% din val