Doctorul în biologie Gavril Ardelean lucrează, alături de alţi cercetători, la realizarea unei lucrări care va cuprinde peste 10.000 de specii de animale din nord-vestul Transilvaniei.
Gavril Ardelean s-a născut şi a copilărit la Seini. Iubeşte natura încă de când era mic, motiv pentru care şi-a dedicat toată viaţa cercetării animalelor şi plantelor. La 19 ani a plecat la studii la Universitatea Babeş-Bolyai, la Facultatea de Biologie, Geografie şi Geologie. A urmat apoi cursurile de doctorat în „Fiziologie animală şi umană” în cadrul aceleiaşi facultăţi, iar teza de doctorat şi-a scris-o pe tema „Mecanisme de prevenire a oboselii“. „Sunt pasionat de natură peste măsură, motiv pentru care şi puţinul timp liber pe care îl am îl dedic muncii de cercetare”, spune profesorul.
Imediat după terminarea facultăţii a predat, timp de opt ani, biologie în mai multe licee din Satu Mare şi Maramureş. În 1979, Ardelean a devenit inspector general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare pentru o perioadă de un an, de uinde s-a mutat în administraţia publică locală şi judeţeană. A fost apoi, timp de şase ani, director şi gazetar la un ziar local. Gavril Ardelean crede şi acum că acea perioadă a fost importantă în viaţa lui, deoarece putea îmbina ştiinţa cu publicistica. „Am publicat articole de ziar mai mult pe teme de biologie, geologie, ecologie şi protecţia mediului, dar mi-a plăcut şi administraţia publică. Prin activitatea mea ziaristică practic am încercat să propun schimbări administrative în ceea ce priveşte protecţia mediului”, mai povesteşte biologul.
Astfel, în perioada 1992-1999, el a făcut o propus fostei conduceri a Consiliului Orăşenesc amenajarea a două parcuri în oraş, câte unul pe fiecare dintre cele două maluri ale Someşului. Degeaba însă, sugestiile lui nu au fost luate în seamă. „Era şi este nevoie de spaţii verzi în oraşe, unde poluarea est