Artistul în vârstă de 64 de ani, care va concerta sâmbăta viitoare la Festivalul Peninsula de la Tg. Mureş, este un supravieţuitor al unei vieţi pline de excese. Alături de formaţia sa The Stooges, Iggy Pop a inventat stilul de muzică ulterior denumit „punk“, fiind socotit unul dintre strămoşii acestui gen muzical.
Mai bine mai târziu decât niciodată, dar Iggy Pop soseşte săptămâna viitoare şi în România, împreună cu reînfiinţata sa trupă The Stooges (o precedentă tentativă de concert, la B'est-ul din 2009, a fost zădărnicită de decesul chitaristului trupei, Ron Asheton, în ianuarie 2009). Sub titulatura Iggy and The Stooges, muzicienii vor cânta pe scena mega-festivalului Peninsula (brand Sziget) de la Târgu-Mureş, în seara zilei de sâmbătă, 27 august, pe scena principală situată pe malul râului Mureş.
Spre deosebire de alte cazuri (unele din ele şi mai celebre), Iggy nu vine prea târziu, pentru că artistul este la fel de vital şi de energic, chiar şi la vârsta de 64 de ani pe care o are. Este cu atât mai uluitor, ţinând cont că nu a avut deloc o existenţă liniştită, iar excesele de toate tipurile puteau, până acum, să facă ravagii asupra trupului său firav. Dacă istoria muzicii rock are marile sale exemple de dispăruţi la o vârstă fragedă, până în 30 de ani (Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Brian Jones, Kurt Cobain etc.), iată că avem şi cazuri de longevivi, cum sunt Iggy Pop sau „Stoneşii" Mick Jagger şi Keith Richards, şi nu e vorba, defel, de tipi care să se fi cruţat.
Sânge de viking
Viitorul artist s-a născut la 21 aprilie 1947, în orăşelul Muskegon, Michigan, sub numele de James Newell Osterberg Jr. De ce un nume atât de complicat? Însăşi ascendenţa sa era una cu totul atipică, dar nu neobişnuită pentru creuzetul etnic american. Jim era fiul Louellei (născută Christensen) şi al lui James Newell Osterberg Sr., fost profesor de