Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), prin care se realizează centralizarea datelor pacienţilor, deşi a fost îmbunătăţit, conţine numeroase erori, care fie îngreunează munca farmaciştilor şi a medicilor, fie îngrădesc accesul pacienţilor la medicamente.
De cele mai multe ori farmaciştii se plâng că mulţi pacienţi apar în SIUI ca şi decedaţi sau că micuţii până în şase luni nu sunt deloc înregistraţi.
„S-a întâmplat să ne confruntăm cu astfel de probleme. Au fost situații când s -au prezentat pacienţi care sunt încă în viaţă, iar în momentul în care noi am introdus reţeta ne apăreau ca fiind decedaţi“, ne-a declarat Paul Iolanc, reprezentantul unei farmacii.
De asemenea, medicii susţin că sistemul informatic folosit de CNAS este deficitar şi furnizează informaţii eronate.
„În cazul unei fetiţe de 6 ani, pacientă de-a mea, Casa de Asigurări a dat-o ca fiind decedată. Acest lucru nu s-a petrecut o singură dată, ci de trei ori. Bineînţeles că fata era vie, chiar le-am spus că dacă e nevoie mă voi prezenta cu ea în faţa lor. Un alt exemplu s-a petrecut mai recent, când mama asistentei mele a fost dată ca fiind decedată. Pe femeie o găsiţi liniştiţi, muncind şi acum în grădina casei ei“, a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie a Judeţului Arad.
Reprezentanţii caselor de asigurări de sănătate susţin că sunt la curent cu aceste probleme şi că încearcă să le remedieze, doar că fac şi ei atât cât pot. Datele sunt primite trimestrial de la evidenţa populaţiei, iar atunci când copiii se nasc, spre exemplu, în luna ianuarie, ei până în martie când se trimite baza de date, nu există.
Totodată, conform datelor CNAS, în judeţul nostru au fost depistate 130 de cazuri în care medicii de familie au eliberat reţete unor persoane cu CNP inexistent. Au mai fost eliberate şi 14 reţete unor persoane care în evi