Marele povestitor Ion Creangă şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în casa care a devenit cunoscută apoi drept Bojdeuca din Ţicău.
Creangă a locuit în căsuţa de pe strada Simion Bărnuţiu din 1872 până la moartea sa, în 1889. Mihai Eminescu, bunul său prieten, a locuit şi el aici în 1876.
Dați click pe imaginile de mai sus pentru prima fotogalerie de la Bojdeucă
Locuinţa a fost construită în Valea Plângerii din mahalaua Ţicău încă de dinainte de 1850. La 15 aprilie 1918, Bojdeuca a devenit prima casă memorială din România. În curte se află un bust din granit al scriitorului, realizat de sculptorul Iftimie Bârleanu în 1968, precum şi o statuie a lui Creangă, realizată de studenţii de la Universitatea de Arte din Iaşi în 1990.
În interiorul Bojdeucii pot fi văzute tocul şi călimara pe care le-a folosit Creangă când a scris poveştile şi amintirile din coplilărie la îndemnul lui Eminescu, ceasul şi tabachera, soba cu horn şi multe alte obiecte din secolul al XIX-lea. Lângă Bojdeucă se află o clădire ce găzduieşte o bibliotecă şi o expoziţie documentară a marelui scriitor.
Dați click pe imaginile de mai sus pentru a doua fotogalerie de la Bojdeucă
Anual, la Bojdeucă se organizează patru mari manifestări: 2 ianuarie - ziua înmormântării lui Creangă; 1 martie - ziua de naştere a scriitorului; 14-15 aprilie - zilele Bojdeucii în cinstea inaugurării primei case memoriale din ţară; 31 decembrie - ziua morţii lui Creangă.