Locul pe care este amplasată Casa Dosoftei are o istorie bogată, care porneşte încă din vremea marelui domnitor Ştefan cel Mare. Locaţia îşi ia numele de la mitropolitul cărturar Dosoftei Barilă, un susţinător al scrierilor în limba română din secolul al XVII-lea.
Iniţial, spaţiul acesta făcea parte din zidul care împrejmuia biserica „Sf. Neculai Domnesc", ctitorită de Ştefan cel Mare la 1492.
În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, pe locul acestei incinte s-a aflat un cimitir. Nu există referiri istorice referitoare la felul cum a fost ridicată Casa Dosoftei, dar se presupune că a fost construită pe la 1677, perioadă în care ar fi fost locuinţa cunoscutului mitropolit cărturar Dosoftei Barilă.
Dați click pe imaginile de mai sus pentru prima fotogalerie de la Casa Dosoftei
Din punct de vedere arhitectonic, se remarcă cele cinci arcade de pe faţada nordică a clădirii, fapt ce o aseamănă cu dughenile prezente şi în prezent în cartierele cu specific turcesc din Istanbul sau Kutaisi (Georgia).
De la 7 august 1970, Casa Dosoftei adăposteşte secţia de literatură veche a Muzeului Literaturii Române de la Iaşi. În Muzeu se află exponate unicat, precum „Cartea românească de învăţătură", considerată prima carte tipărită în limba română pe teritoriul Moldovei. O altă exponată remarcabilă este o machetă de tiparniţă din timpul vieţii mitropolitului Dosoftei.
Dați click pe imaginile de mai sus pentru a doua fotogalerie de la Casa Dosoftei
În 1975, lângă casă a fost dezvelită o statuie din bronz a lui Dosoftei, realizată de sculptorul Iftimie Bârleanu. Această statuie se află pe lista monumentelor istorice. Un an mai târziu, mitropolitul Dosoftei a fost canonizat.