* deşi a început perioada conservelor, marfa zace pe tarabe * preţurile sunt mici, foarte atractive pentru cumpărători, dar motiv de supărare pentru agricultori
Lunile august, septembrie şi o parte din octombrie stau sub zodia conservelor pentru iarnă. Gospodinele care vor să mănânce peste iarnă mai ieftin şi mai sănătos îşi fac acum provizii. Cu toate acestea, legumele frumoase de-ţi iau ochii zac pe tarabe, deşi au preţuri atractive. Roşiile costă între 1şi 2 lei kilogramul. Cele la 1 leu sunt ceva mai trecute, însă la 2 lei se pot cumpăra roşii frumoase, de le mănânci din ochi. Vinetele şi ele variază ca preţ şi calitate, de la 0,8 lei la 1,2 lei pe kilogram, dar cine are răbdare să caute poate găsi la un preţ mediu vinete excelente, proaspete, numai bune de conservat. Ardeii galbeni sunt şi ei la preţuri foarte bune, în medie 1,5 lei kilogramul. Cei roşii sau ardeii capia sunt ceva mai scumpi, preţul variază între 3,5 şi 5,5 lei kilogramul, dar legumele sunt foarte frumoase. Şi bamele se găsesc destul de uşor şi doar cu 10 lei kilogramul. Verdeaţa, pătrunjelul, mărarul, leuşteanul sunt pe toate tarabele la preţuri mici, chiar şi trei legături la 1 leu.
Raiul gospodinelor - legume frumoase la preţuri mici
Roşiile zemoase, aromate, strivite bine şi fierte vor fi un excelent bulion sau suc de roşii la iarnă, iar vinetele coapte, care au acum pulpa albă şi lipsită de seminţe se vor transforma în minunate salate de vinete. Tot acum şi bamele ţepoase se pot conserva, îmblânzite cu borşul acru de tărâţe, ca să li se simtă savoarea mai târziu. Ardeii graşi, galbeni sau roşii aşteaptă şi ei rânduiţi frumos pe tarabe să fie luaţi acasă de gospodine, pentru a fi conservaţi pentru ardei umpluţi sau zarzavat de ciorbă. Aceste legume dau un gust extraordinar mâncărurilor iarna, iar înlocuirea lor cu cele conservate industrial nu au nici pe departe acelaşi