Explozia socială i-a luat prin surprindere pe englezi, iar vandalizarea atâtor cartiere londoneze şi din alte oraşe britanice l-a determinat pe premier să anunţe schimbări, dintre care unele radicale. Prima - un "război total" împotriva "bandelor".
El a remarcat că, "mulţi ani, sistemul a încurajat cele mai rele comportamente în rândul populaţiei, a încurajat lenea şi a descurajat munca". Motive pentru nemulţumirea premierului se găsesc şi în România, unde chiar anul trecut au descoperit englezii cum sistemul lor de asistenţă socială i-a umplut de bani pe ţiganii din Ţăndărei. Cerşitul, naşteri repetate şi alte fisuri găsite de aceştia în sistemul de asistenţă socială le-au adus bani cât să-şi ridice chiar şi câte două case cu etaj - spre stupefacţia reporterilor unor ziare britanice ajunşi în Ţăndărei -, printre vilele cochete şi maşinile cu volan pe dreapta.
Totuşi, dacă ţiganii au fost paşnici, jefuitorii au distrus tot ce le-a ieşit în cale cu două săptămâni în urmă. Instanţele au lucrat non-stop pentru judecarea sutelor de vandali, dar, în mod surprinzător, pedepsele pronunţate sunt foarte blânde. Semn de toleranţă sau de civilizaţie? Nu mai contează, regulile se înăspresc. Şi în alte state occidentale, precum Norvegia cea îngrozită de isprăvile ucigaşului Breivik, detenţia presupune perioade foarte scurte. Dacă norvegienii tocmai au fost depăşiţi de amploarea atentatului de luna trecută, Codul Penal românesc se arată a fi mai consistent. Ba chiar, ca un făcut, şi românii au fost mai aprigi vara aceasta. Ştirile tv sunt pline cu secvenţe violente. Însuşi şeful Poliţiei Rutiere a admis că şi neînţelegerile ivite între şoferi scapă de multe ori de sub control: "toţi sunt isterici, cu nervii la pământ, nu mai există niciun fel de toleranţă şi de calm". O caracterizare explicabilă, câtă vreme condusul maşinii se face tot mai des cu pistolul la