O cartea de diete pentru copiii mai mari de şase ani, intitulată "Maggie trece la dietă" (nr. "Maggie goes on diet"), i-a indignat pe medicii nutriţionişti din SUA, care afirmă că un copil nu trebuie să ţină regim pentru a slăbi.
În paginile lucrării, scrisă de Paul Kramer, scriitor american, este relatată povestea unei fetiţe de 14 ani care a devenit un star al fotbalului după ce a slăbit. Dacă în primele pagini Maggie era grăsuţă şi nesigură pe ea, la finalul volumului copila este pezentată având o greutate normală şi încredere în sine.
Cartea, destinată copiilor cu vârste cuprinse între şase şi 14 ani, a apărut în luna octombrie 2010 şi a devenit un bestseller, informează The Independent .
Coperta volumului ilustrează o fata grasă care se uită în oglindă şi se vede slabă.
CITEŞTE ŞI:Copil VEGAN?! În niciun caz. Dieta exclusiv vegetariană poate fi adoptată cel mult după 40 de ani
Medicii nutriţionişti sunt de-a dreptul scandalizaţi de succesul pe care îl are acest volum şi spun că minorii nu ar trebui să învăţe de la vârste fragede să îşi priveze organismul de alimente, deoarece riscul apariţiei bolilor metabolice este ridicat.
Specialiştii afirmă că, deşi cartea a fost scrisă pentru a atenţiona asupra obezităţii infantile, lucrarea ar putea fi înţeleasă greşit. Experţii sunt contrariaţi de publicaţie, în condiţiile în care tot mai mulţi copii sub 12 ani sunt internaţi la spital cu tulburări de nutriţie, potrivit unui raport publicat în revista Pediatrics. Acesta arată că numărul copiilor cu probleme de nutriţie a crescut cu 119% din 1999 până în 2006.
Susan Ringwood, specialist britanic în nutriţie, susţine că preocupări legate de greutate apar de la vârste tot mai fragede, fapt ce ar trebui să îi îngrijoreze pe părinţi. "Copiii de şase-şapte ani au impresia că dacă sunt graşi atunci vor şi marginalizaţi de către cercu