Reabilitat din temelii la începutul secolului trecut, Palatul Culturii este admirat din exterior de ieşeni şi turşti din cauza lucrărilor de consolidare care durează de mai bine de trei ani.
Edificiul care a ajuns să fie identificat cu Capitala Moldovei are o istorie zbuciumată. Locul pe care este amplasat actualul palat a fost ocupat de Curtea Domnească din secolul al XV-lea. Ulterior, în secolul al XVIII-lea, aici a fost constuit între 1806 şi 1912 un palat în stil neoclasic la porunca prinţului Alexandru Moruzi (1806-1812).
Dați click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu Palatul Culturii
Acest palat avea să fie distrus de un incendiu în la finele aceluiaşi secol. În 1906 au început lucrările de restaurare a acestui edificiu. Reparaţiile au durat două decenii. Regele Ferdinand a inaugurat Palatul Culturii în forma actuală în 1926. Structura este construită în stil neogotic flamboyant.
Pe suprafaţa de aproape 36.000 de metri pătraţi trebuiau să fie construite 365 de camere, câte una pentru fiecare zi din an, dar până la urmă numărul acestora este de 298.
Printre atracţiile Palatului se numără Sala Voievozilor, unde sunt pictaţi regii şi domnitorii României în stilul frescelor medievale din ctitoriile din Moldova. Tot la etajul I se află sala „Henri Coandă". Nu în ultimul rând, în turnul cu ceas se găsesc opt clopote care, datorită unui mecanism mecanic, reproduceau „Hora Unirii" din oră în oră.
În interiorul Palatului au funcţionat până curând patru muzee din Complexul „Moldova". Aici sunt incluse Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă respectiv Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu".
Din 2008, Palatul Culturii este închis din cauza lucrărilor de restaurare care durează şi în prezent. De asemenea, lângă acest monument istoric se construieşte un complex rezide