Prunele uscate protejează masa oasoasă, prevenind astfel apariţia osteoporozei. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani, care susţin că persoanele care mănâncă zilnic 100 de grame de prune uscate prezintă un risc scăzut de a se confrunta cu fracturi de os sau de a suferi de osteoporoză.
Studiul arată că aceste fructe oferă protecţie organismului mai mult decât smochinele, curmalele, căpşunele, merele uscate şi stafidele pentru îmbunătăţirea densităţii osoase. "Toate legumele şi fructele au un efect pozitiv asupra organismului, însă prunele uscate joacă un rol important în sănătatea oaselor" a declarat Bahram H. Arjmandi, preşedintele Departamentului american de Nutriţie, Alimente şi Ştiinta Exerciţiilor.
Împreună cu echipa sa, Arjmandi a testat, de-a lungul unui an, două grupuri de femei aflate la menopauză. Voluntarele din primul grup de 55 de persoane au fost rugate să mănânce 100 de grame de prune uscate în fiecare zi. Cel de-al doilea grup, alcătuit din 45 de femei, au mâncat zilnic 100 de grame de mere uscate. Toate participantele la studiu au primit zilnic doze de calciu şi vitamina D, informează Daily Mail.
Rezultatele studiului arată că grupul care a consumat prune uscate a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a densităţii mineralelor din cubitus, unul dintre cele două oase lungi din antebraţ, şi din măduva spinării, spre deosebire de femeile care au mâncat mere uscate.
În Statele Unite ale Americii există 8 milioane de femei care suferă de osteoporoză din cauza opririi bruşte a producţiei de hormoni ovarieni la debutul menopauzei. De asemenea, 2 milioane de bărbaţi au şi ei osteoporoză.
"În primii 5-7 ani de la instalarea menopauzei, femeile se expun unui risc de 3-5% de a pierde densitate ososă. Oricum, osteoporoza nu este o boală exclusivă a femeilor. Bărbaţii dezvoltă şi ei această afecţiune în juru