“Când mergi prin oraș în ceva asemănător cu șlapii, de exemplu, îți expui picioarele la vomă, resturi umane, fecale canine, scuipat expectorat de alte persoane – unele dintre ele infestate cu microbacterii – ca și la alte multe lucruri precum mâncare sau băutură care au zăcut în soare” – explică Philip Tierno, doctor, director al New York University Langone Medical Center și autor al cărții “Viața secretă a germenilor”, citat de Huffington Post.
Dacă aveți tăieturi sau bășici pe picioare, aveți de fapt calea deschisă pentru ca virușii și bacteriile să intre în organismul dumneavoastră. Chiar și fără răni, în momentul în care puneți mâna pe sandalele sau papucii murdari, riscați să vă infectați. 80% dintre bolile infecțioase se transmit prin contact, mâinile murdare atingând apoi nasul, ochii sau gura.
Pe străzi se găsesc din belşug norovirusuri, stafilococul auriu, streptococi, E.coli, microbi rezistenți la mediamente precum Pseudomonas, pneumonia Klebsiella și MRSA. “Căldura verii funcționează ca un incubator”, explică doctor Tierno.
Pentru a vă apăra lăsați încălțămintea murdară odată ajunși acasă și spălați-vă cu grijă pe picioare. Țineți la intrarea în casă o pereche de încălțăminte doar pentru interior, astfel nu veți aduce germenii pe podeaua locuinței. De asemeni, este util să îndepărtați stratul de celule moarte și bătăturile, cu o pilă pentru picioare sau cu piatră ponce, iar apoi să aplicați o loțiune hidratantă.
“Când mergi prin oraș în ceva asemănător cu șlapii, de exemplu, îți expui picioarele la vomă, resturi umane, fecale canine, scuipat expectorat de alte persoane – unele dintre ele infestate cu microbacterii – ca și la alte multe lucruri precum mâncare sau băutură care au zăcut în soare” – explică Philip Tierno, doctor, director al New York University Langone Medical Center și autor al cărții “Viața secretă a germenilor”, c