Ceea ce, odată, era considerată o problemă mică privind ţările "periferice" ale Uniunii Europene a devenit, în prezent, o catastrofă globală ce aşteaptă să se întâmple, scriu jurnaliştii americani de la CNBC. Potrivit presei din SUA, criza datoriile din Europa nu se va încheia până când Grecia nu se va plasa în faliment și își va restructura datoriile.
Potrivit CNBC, Europa trebuie să accepte faptul că odată ce Grecia se plasează sub umbrela falimentului își va putea restructura datoriile, iar celelalte state europene care se află în aceeași barcă vor putea să-și restructureze datoriile într-o manieră care să nu creeze panică.
"Problema în Europa este că interesele naţionale şi bancare au fost incestuoase de lungul anilor. Bănci din Franţa au deţinut datoriile companiilor din Spania şi datoria publică spaniolă, în timp ce bănci din Spania au deţinut îndatoririle companiilor franceze şi datoria publică franceză", a scris, vineri, economistul Dennis Gartman.
"Într-un asemenea mediu, când un sector din economie se restrânge şi celelalte au aceeaşi tendinţă, fiind în goană după lichidităţi şi în detrimentul tuturor", a continuat Gartman.
Analistul agenţiei de evaluare financiară Fitch, David Riley, a explicat legătura dintre sectorul privat şi criza datoriilor. "Fitch consideră că natura implicării sectorului privat în noul program financiar de sprijinire a Greciei constituie un eveniment de tip restricted default", a declarat Riley.
La fel ca agenţiile rivalele Standard&Poor's şi Moody's, Fitch a retrogradat, la începutul lui iulie 2011, ratingul Greciei cu trei trepte până la CCC, la doar o treptă deasupra categoriei default. Astfel, Grecia a ajuns să aibă cel mai mic rating din lume. Următoarea categorie este DDD, rezervată creditorilor în incapacitate de plată.