Peste 200 de meşteri din toate zonele ţării au poposit în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde, între 12 şi 14 august, s-a desfăşurat Târgul Creatorilor Populari din România, ajuns la cea de-a 28-a ediţie. N-a fost un târg oarecare, ci unul aparte, prin care, pe uliţele marelui sat din Dumbravă şi în splendidele gospodării, a fost recreată atmosfera târgurilor de odinioară.
Participanţii au fost riguros selecţionaţi, fiind invitaţi doar cei care respectă tradiţia, migălind meşteşugit şi neîntrecut, creând obiecte aşa cum au învăţat din bătrâni. Întreaga tipologie a meşteşugurilor tradiţionale a fost regăsită: ţesături şi broderii splendide, oale, ouă încondeiate, felurite sculpturi, icoane pe sticlă, cojoace, măşti şi podoabe, păpuşi, instrumente muzicale şi pălării, împletituri din fibre vegetale. Ca şi în vremurile trecute, când cei care mergeau să cumpere ce le lipsea de prin gospodărie nu se puteau întoarce aceasă, la cei mici, fără „puiul târgului”, şi de această dată, această delicatesă – turta dulce – a fost nelipsită. Meşterilor români li s-au alăturat meşteşugari din Bulgaria şi din Republica Moldova.
Târgul Creatorilor Populari din România a fost „însoţit” anul acesta de Festivalul Naţional al Tradiţiilor, având drept model Festivalul Folcloric „Smithsonian” – organizat anual încă din 1966, în Washington D.C., de Institutul Smithsonian, la care România a participat, ca invitat de onoare, la ediţia din 1999. Manifestarea de la Sibiu a fost spectaculară şi interactivă, de prezentare scenică sau lucrativă, ecleziastică sau laică, cu un dialog direct între actanţi şi publicul vizitator, exprimat în spirit comunitar şi interactiv, prin povestiri, cântece şi dansuri, ateliere de creaţie şi fel de fel de activităţi interesante.
La fiecare ediţie a Festivalului Naţional al Tradiţiilor sunt invitaţi de seamă din câte un jude