Dependenţa este o afecţiune cronică a creierului şi nu o simplă problemă comportamentală, este concluzia la care au ajuns peste 80 de cercetători de la The American Society of Addiction, după un studiu de patru ani.
"Dependenţa înseamnă mai mult decât un comportament inadecvat", a precizat autorul studiului dr. Michael M. Miller. Oamenii de ştiinţă susţin că dependenţa este o problemă cerebrală indiferent că acţiunile indivizilor sunt de natură socială, morală sau infracţională, informează Daily Mail.
Specialiştii au adăugat că asemenea altor afecţiuni, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul, tratarea dependenţei şi a tentativei de recidivă reprezintă o provocare pe termen lung.
Dependenţa este descrisă în general prin intermediul unor simptome comportamentale care au la bază probleme reale, şi câteodată, acte infracţionale. Aceste comportamente însă au legătură cu creierul şi nu cu drogurile. Astfel, dependenţa are la bază neurologia şi nu acţiunile externe.
Specialiştii susţin că dependenţa trebuie tratată şi monitorizată pe parcursul întregii vieţi. Cercetările efectuate în domeniu au arătat că dependenţa afectează circuitul de recompensă al creierului (amintirile privind experienţe anterioare cu mâncare, sex, alcool şi droguri declanşează pofta pentru mai multe manifestări şi o goană de neînţeles după anumite "recompense, de tipul alcoolului sau drogurilor).
Dependenţii trebuie să fie ajutaţi şi în niciun caz învinovăţiţi, controlaţi sau compătimiţi. Specialiştii au subliniat faptul că trebuie create oportunităţi pentru ca indivizii şi familiile să primească ajutor şi asistenţă în alegerea unui tratament adecvat.
Potrivit statisticilor de specialitatea din SUA, 23 de milioane de americani au nevoie de un tratament pentru a-şi trata dependenţa de diferite substanţe. Dintre aceştia, două milioane primesc tratament.
Dependenţa