Trei mese pe zi, luate la ore fixe, acesta este modelul alimentar frantuzesc, considerat cea mai buna cale de reducere si prevenire a obezitatii. Concluziile apartin unui studiu care aduce ca argument faptul ca proportia de obezi din Franta este de 14,5%, fata de 36,9% in Statele Unite, in conditiile in care francezii respecta cu strictete orele de masa, in timp ce americani nu fac acelasi lucru.
Potrivit unui studiu publicat de catre Centrul de cercetare pentru studierea si observarea conditiilor de viata (CREDOC), acordarea unei mai mari importante modelului alimentar si traditiei culinare ar fi un mijloc de prevenire a obezitatii.
Etalon a fost luata Franta si modelul alimentar francez. In cazul acestora din urma 9,8% din calorii sunt absorbite in afara meselor in Franta, fata de 21,6% in SUA, scrie Sante , care citeaza raportul CREDOC.
In Franta, consumarea alimentelor este concentrata in trei mese principale.
"In Franta se acorda o mare atentie timpului petrecut la masa. Chiar daca se accelereaza ritmul social si cerintele locului de munca conduc la reducerea timpului petrecut la masa, orele de masa isi pastreaza valoarea si sunt considerate ca absolut necesare", este una din concluziile studiului. In Franta, hranirea nu constituie doar un act tehnic, ca in Statele Unite, unde se considera ca ea se poate face "in paralel cu alte activitati, rapid si frecvent".
O alta caracteristica a modelului francez este caracterul festiv al meselor, de fiecare data, placerea de a sta la masa alaturi de familie, prieteni, acasa sau la restaurant. In plus, o masa in Franta dureaza cel putin o ora, compartiv cu SUA unde durata este de maximum 30 de minute, pentru cei mai multi dintre americani a sta la masa insemnand a manca in 15 minute.
Studiul mai arata ca numarul adultilor, din Franta, care iau sapte mes