La doar câţiva kilometri de graniţa cu Bulgaria, şade cea mai sudică şi mai controversată staţiune de pe litoralul românesc: Vama Veche. Poveşti despre ce s-ar întâmpla aici sunt multe, la fel şi nostalgiile celor care spun că staţiunea nu mai este ca odinioară şi că a început să semene tot mai mult cu surorile ei din nord. Dincolo de orice controverse, valul de construcţii din ultimii ani confirmă că Vama Veche devine tot mai atractivă pentru turiştii din ţară şi chiar şi pentru cei din străinătate. Şi pentru că toţi aceşti oameni trebuie să mănânce, fără a uita o clipă măcar că se află în Vamă, patronii de restaurante încearcă să îşi amenajeze localurile folosindu-se de tot ce are mai „emblematic" staţiunea, pornind chiar de la titlul pe care îl dau unităţii. „La Frontieră" este, înainte de toate, hotel, dar vamaioţii îl cunosc mai mult pentru restaurantul pe care îl include, şi asta pentru că beneficiază de o poziţie geografică ideală, chiar în buricul staţiunii. Cu un bar amenajat într-un stil pitoresc, din care nu lipsesc mobilierul de lemn şi accesoriile hippie-rock şi o terasă spaţioasă, La Frontieră reuşeşte să se menţină în topul celor mai căutate localuri din zonă.
Pizza la pachet, dar mâncată la masă
Într-un colţ al terasei este amenajat şi cuptorul din care bucătarii scot, la foc rapid, pizza, probabil cel mai căutat preparat de aici, asta deşi meniul include suficiente feluri de mâncare, de la supe şi ciorbe la fripturi şi preparate pe bază de peşte. După cum spuneam însă, pe cele mai multe farfurii stă, mândră, pizza, iar pe unele mese, turiştii servesc acest preparat chiar din cutie. Am văzut că multe persoane comandă pizza la pachet, dar nu pot spune că a fost atât de bună încât să mă înfrupt direct din cutie înainte de a ajunge acasă. Preţurile sunt rezonabile şi, evident, mai mici decât în staţiunea Mamaia. O pizza, spre exem