China a împrumutat mai mult ţărilor în curs de dezvoltare decât Banca Mondială în cursul ultimilor doi ani, pentru a-şi satisface nevoile de materii prime.
Acum, chinezii au început să investească masiv exact în inima celei mai bogate țări arabe: Emiratele Arabe Unite. Mai precis, Dubai.
Astfel, un titlu din presa locală de limbă engleză arată că rolul cheie al recuperării economice din Dubai este deținut de China.
De ce? Păi să vedem...
Când nivelul investițiilor din Dubai a scăzut, China investește tot mai mult în Dubai, de la turism la imobiliare din segmentul high-end.
Dacă firmele din America sau Marea Britanie preferă să închirieze spațiile de birouri pentru reprezentanțele din Dubai, firmele chinezești nu stau la discuții: cumpără spațiile, deși prețurile nu sunt mici. Și nu este vorba de spații izolate. Chinezii cumpără etaje întregi sau chiar clădirea cu totul.
Motivul pentru care chinezii se instalează în Dubai este unul cât se poate de simplu: din clădirile înalte din Dubai, Africa se vede mai bine.
Și acum, o cifră care să vă descrețească un pic frunțile: în ziua de 14 februarie, când e Anul Nou chinezesc, 80% din Burj al Arab, cel mai de lux hotel din lume, era ocupat de chinezi.
Chinezii, stăpâni la greci
Compania de stat chineză COSCO a semnat un acord pe 35 de ani pentru închirierea facilităților celui mai mare port european de pasageri, Pireu. Promisiunea chinezilor? Până în 2015, portul va putea prelua 3,7 milioane de containere anual, față de 800.000 în prezent. În plus, băncile chineze au pus la dispoziția companiilor maritime elene 267,8 milioane USD pentru achiziționarea de noi nave. Cu o condiție: vapoarele să fie fabricate în China. Premierul Wen Jiabao a promis și un fond de cinci miliarde de dolari, destinat companiilor din Grecia, pentru investiții.
Frate cu Beijingul, pân