Creşterea emisiilor cu efect de seră le-ar putea da extratereştrilor impresia că umanitatea este "o civilizaţie periculoasă", avertizează un studiu realizat de un cercetător care colaborează cu NASA. "Omuleţii verzi" ar putea interpreta schimbările atmosferei terestre, vizibile din spaţiu, drept indiciu al unei civilizaţii care se extinde fără control, explică cercetătorul, citat de publicaţia britanică The Guardian.
Scenariul face parte dintr-o serie de ipoteze descrise de Shawn Domagal-Goldman şi colegii săi de la Universitatea Pennsylvania care s-ar putea adeveri în eventualitatea în care am reuşi să contactăm o formă de viaţă extraterestră.
În raportul "Contactul cu extratereştrii ar fi benefic sau dăunător? O analiză de scenarii", cercetătorii împart o posibilă întâlnire cu o civilizaţie străină în trei mari categorii: benefică, neutră sau nocivă.
O întâlnire benefică poate însemna simpla confirmare a faptul că există viaţă pe alte planete sau chiar o colaborare fructuoasă între oameni şi extratereştri care să ajute la soluţionarea unor probleme universale precum foametea, sărăcia sau bolile. Un alt scenariu luat în calcul este cel al descoperirii unei civilizaţii mai puţin avansate decât a noastră. O întâlnire neutră ar fi una în care nu am reuşi să comunicăm eficient cu extratereştrii.
Cel mai puţin dorite scenarii se referă la situaţiile în care contactul cu o altă civilizaţie ar putea dăuna omenirii, chiar dacă răul ar fi neintenţionat. În afară de tradiţionalele ipoteze în care extratereştrii ar ateriza pe Terra pentru a ne ataca, cercetătorii au mai luat în calcul şi posibilitatea ca omenirea să cadă pradă unor boli contagioase aduse de vizitatori.
Pentru a spori şansele noastre de supravieţuire, cercetătorii citaţi susţin că ar trebui să fim mai atenţi la mesajele pe care le trimitem în spaţiu, în special cele care conţin inf