Consiliul Fiscal consideră, în mare parte, realistă Strategia fiscal-bugetară, însă atrage atenția că riscurile nu au fost evidențiate, iar evaziunea fiscală menține la un nivel scăzut veniturile bugetare.
Dacă tot vorbim pe toate canalele de criză și de posibilitatea întoarcerii recesiunii globale, atunci este cazul să vedem și cum intenționează Guvernul Boc să își drămuiască veniturile și cheltuielile în următorii trei ani. Guvernul a publicat „Strategia fiscal bugetară pe perioada 2012-2014“, iar la puricat a luat-o Consiliul Fiscal. Ale cărui concluzii arată că finanțiștii din Guvern nu au învățat foarte bine ce înseamnă prudența, deoarece nu au inclus și un capitol separat de evaluare a riscurilor.
Proiecțiile macroeconomice care indică o creștere reală a PIB de 1,5% în acest an și de 3,5%-4% anul viitor sunt apreciate ca realiste, fiind în linie cu prognozele Comisiei Europene. Nu sunt luate însă în calcul riscurile ce pot apărea pe parcurs, cum ar fi „deteriorarea percepției de risc față de România“ (conform raportului Consiliului Fiscal)a investitorilor străini, mai ales în actualul context al crizei datoriilor suverane. Deteriorare posibilă în absența consolidării și predictibilității fiscale și a finalizării reformelor structurale.
„Balanța riscurilor în ceea ce privește politica fiscal-bugetară în anii următori înclină mai degrabă pe partea negativă (un deficit mai mare decât cel proiectat), chiar dacă activitatea economică ar trebui să accelereze începând cu 2012“, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. În 2009, a fost declanșată procedura de deficit excesiv, iar termenul-limită pentru readucerea acestuia sub limita de 3% din PIB este 2012. Însă este inclusă aici și eliminarea integrală a plăților restante ale bugetului general consolidat, la care se adaugă o „îmbunătățire considerabilă a rezultatelo