Curtea de Apel a decis ca municipalitatea să achite aproximativ 100.000 de euro ca diferenţă de chirie pentru sediul în care funcţionează. S-a obţinut şi anularea parţială a hotărârii de Guvern care reglementează plata chiriilor pentru instituţii, dar şi suspendarea ei până la judecarea definitivă a procesului.
Veşti din ce mai proaste pentru autoritatea publică locală. După ce a pierdut imobilul de pe strada Domnească 38, unde îşi are sediul, municipalitatea se vede nevoită să plătească o chirie uriaşă noului proprietar.
Valoarea chiriei plătită moştenitorului clădirii, Pierre Macri, se ridica la 4.000 de euro pe lună, însă din luna aprilie 2011 Primăria Galaţi este obligată să plătească 9 lei pe metrul pătrat de construcţie desfăşurată şi 3,5 lei/mp de teren.
Decizia a fost dată de Curtea de Apel Galaţi, prin Sentinţa nr.71 din 10 Martie 2011, iar asta înseamnă o chirie de aproximativ 10.000 de euro pe lună, o sumă imensă pentru bugetul local. Judecătorii au obligat Primăria să achite şi diferenţa de chirie din aprilie 2010, când imobilul de pe strada Domnească a fost retrocedat, adică o diferenţă de 23.275 de lei lunar.
„Noi am vrut să ajungem la un acord pe cale amiabilă pentru plata chiriei, dar nu s-a putut. Cu primarul Dumitru Nicolae nu se poate discuta. Şi la ora actuală refuză să pună în aplicare o decizie judecătorească. Ei trebuie să plătească o chirie de 10.000 de euro. Le-am trimis somaţie de plată”, ne-a declarat Didel Bujeniţă, avocatul lui Macri.
Curtea de Apel Galaţi a anulat şi Hotărârea de Guvern nr.343 din 2007 pentru stabilirea cuantumului chiriilor imobilelor preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.
„Curtea a decis că sumele stabilite de această hotărâre sunt mai mult decât derizorii. Se plătea 2,5 lei pe metru pătrat de construcţie şi 2,5 lei pe metru pătrat de teren. Inechit