Asociația Oamenilor de Afaceri se aşteaptă la un val de amenzi pentru firmele mici şi mijlocii, după 25 august, având în vedere că multe dintre ele nici măcar nu au auzit de depunerea online a declaraţiei unice.
Implementarea sistemului online de depunere a formularului 112 (Declarația fiscală unică) dă dureri de cap patronatelor, care sunt nevoite să suplinească lipsa de informaţii pe care Fiscul trebuia să le ofere firmelor româneşti.
Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune că se aşteaptă ca IMM-urile să întâmpine cele mai mari probleme în înregistrarea electronică a documentului, în condiţiile în care marile companii – puţine ca număr – folosesc sistemul deja de doi ani. „Cerinţa noastră publică este ca Fiscul să nu treacă direct la amenzi! Să ia firmele şi să vadă dacă măcar au aflat despre obligativitatea depunerii online“, ne-a declarat Pârvan.
El atrage atenţia Fiscului că măsura nu se adresează doar firmelor din Bucureşti şi din oraşele mari, unde accesul la informaţie este mult mai facil, ci și celor din mediul rural. În fond şi la urma urmei, a explicat el „să invoc superior, de la Bucureşti, că legea trebuie respectată şi trebuie cunoscută şi că necunoaşterea legii nu te absolvă de respectarea ei ...da, merge la simpozioane la Hilton, la Intercontinental, dar în oraşul Gherla, iertaţi-mă! Pe ăia îi omori degeaba şi nu ştiu de ce mor“.
Date necunoscute
Reprezentanţii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nu ştiu, deocamdată, câte firme din România au apelat la această „facilitate“ până la 10 august, pentru că centralizarea datelor se va putea face abia după 25 august. Termenul de depunere online a declaraţiei unice s-a prelungit de la 1 iulie la 25 iulie. Cu toate acestea, firmele nu s-au înghesuit să cumpere certificatul digital, obligatoriu pentru depuner