În timp ce bulgarii au exportat anul trecut cu aproape 50% mai mult grâu decât în 2009, livrările externe ale României au crescut cu doar 1%. Unele state ştiu să profite de creşterea preţului grâului şi exportă mai mult. În România, exporturile stagnează, dar importurile cresc de la an la an.
Preţul grâului a explodat vara trecută şi, de atunci, continuă să crească. Recoltele sub aşteptări şi deficitul rezultat după ce unii dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume au decis să interzică livările externe au determinat scumpirea grâului la nivel mondial. Anul trecut, în contextul restricţiilor impuse de Rusia şi de Ucraina, preţul a crescut cu 30% în doar câteva luni. Condiţiile meteo nefavorabile şi incendiile din estul Europei au făcut ca recoltele din 2010 să fie cu mult sub aşteptări şi au creat un deficit la nivel mondial. Toate acestea în contextul consumului în creştere din Asia.
Ne-au salvat ruşii
Cei care au ştiut să profite de situaţie au exportat mai mult, vânzând la preţuri mai ridicate. Potrivit lui Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, şi România a făcut acest lucru. La sfârşitul lunii iulie, vorbind despre decizia Rusiei de a relua exporturile de grâu în acest an, ministrul a declarat: „Mi-a părut rău că a reluat exporturile. Aş fi vrut să nu exporte nici anul acesta. O dată-n viaţă, ne-a făcut şi ea un bine". Cu toate acestea şi în ciuda climatului prielnic pentru o creştere a livrărilor externe, România a exportat anul trecut cu doar 1% mai mult grâu faţă de 2009 (2,36 milioane de tone faţă de 2,34 milioane de tone), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică şi ale Autorităţii Naţionale a Vămilor, preluate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Marea miză: Africa de Nord
Nu trebuie să căutăm prea departe un stat care a profitat cu adevărat de ocazia de vara trecut