Peste 110.000 de absolvenţi de liceu intră mâine din nou în focul examenelor. Bacalaureatul de toamnă se anunţă la fel de exigent ca cel din iunie-iulie, când au picat jumătate dintre elevi. Vor reuşi elevii să recupereze handicapul din vară?
Un profesor român propune o soluţie pentru ca dezastrul din acest an să nu se mai repete şi la examenul din anii următori: ca tot mai multe şcoli să adopte Bacalaureatul Internaţional, un examen prin care elevii sunt pregătiţi din primele clase de liceu şi chiar din primii ani de şcoală.
Marian Staş, preşedintele Fundaţiei Codecs pentru Leadership, a creat un grup pe Facebook- Şi elevii români merită un Bac Internaţional, la care au aderat 1.700 de persoane.
Bac-ul Internaţional (IB) le permite liceenilor să susţină examen la şapte discipline, conform curriculei stabilite de unitatea şcolara acreditată.
Programele IB conţin cerinţe de studii dintr-un spectru larg de domenii ale cunoaşterii: limbi străine, discipline umaniste, ştiinţă şi tehnologie, matematică şi arte.
Iniţial, examenul s-a susţinut numai pentru clasele IX-XII, dar apoi a fost extins şi la celelalte clase. În prezent, IB-ul are mai multe etape, de la 3 la 18 ani, pe categorii de vârstă. Nu este obligatoriu ca elevii să susţină întreaga programă şcolară de la 3 lşa 18 ani, ci programele pot fi parcurse indepedent. Pentru grădiniţă şi clasele primare există Primary Years Programme, iar pentru gimnaziu există Middle years Programme, destinat elevilor cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani.
Pentru liceu, există programul de diplomă (Diploma Programme), pentru eleviii cu vârstă de 16-18 ani. Pregătirea pentru examen începe de timpuriu, după prima clasă de liceu. Liceul trebuie să intre în procedură de acreditare la Organizaţia pentru Bacalaureat Internaţional.
Programele IB pentru liceu pun accent deosebit pe acumul