Rusia și Ucraina, considerate printre cele mai mari exportatoare de tone de grâu din regiunea Mării Negre, ar putea exporta, în perioada 2011 – 2012, aproximativ 25-30 milioane de tone de grâu, potrivit Reuters.
Astfel, este posibil ca cele două țări să preia piețe din Orientul Mijlociu și Nordul Africii, de la producători concurenți din Europa și alte regiuni. Conform declarațiilor ministrului Agriculturii din Ucraina, până la 18 august s-au recoltat 23,1 milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă recoltări pe 99,6% din suprafețele cultivate. În sezonul trecut, Ucraina a exportat aproximativ patru milioane de tone de grâu și intenționează să ajungă la 9,7 milioane de tone în 2011-2012, potrivit aceleiași surse.
La rândul ei, Rusia ar putea ajunge la 20 milioane de tone, după sezonul trecut, când a livrat 3,4 milioane de tone. În acest caz, recoltările s-au realizat în proporție de 40% din suprafețele cultivate, obținându-se un total de 51,4 milioane de tone de cereale, din care 34,3 milioane de tone de grâu. Datorită vremii favorabile, Rusia ar putea ajunge la o producție de cereale de 90 milioane de tone în 2011, mai mult față de anul trecut, când producția a fost de 61 milioane de tone, din cazua secetei. Comparativ cu anii trecuți, exporturile rusesști de grâu de calitate joasă și medie au crescut spre partea de sud a Europei (Italia, Spania, Grecia, Portugalia), motivul fiind concurența scăzută din partea Ucrainei.
Spre comparație, potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, producția de grâu din România a depășit șapte milioane de tone, ceea ce înseamnă cu 1,5 milioane de tone mai mult față de producția de anul trecut. Totodată, țara noastră a exportat peste 2,3 milioane de tone de grâu anul trecut, în timp ce importurile au fost de 685.000 tone în aceeași perioadă.