Tarile europene care au probleme legate de datorii suverane ar trebui sa le restructureze, insa aceasta optiune a intampinat rezistenta din partea autoritatilor, desi, dintr-o problema minora a tarilor periferice, criza datoriilor s-a transformat intr-o amenitare pentru economia mondiala.
"Problema in Europa este faptul ca interesele bancare si nationale au avut o relatie incestuoasa timp de ani de zile, bancile din Franta detinand datoriile companiilor din Spania si obligatiuni spaniole, in timp ce bancile din Spania detin datoriile companiilor din Franta si obligatiuni franceze", a explicat Dennis Gartman, manager al unui fond de investitii, citat de CNBC.
Pana recent, parerea generala era ca datoriile unor tari mai mici, precum Grecia, dar si ale Italiei, vor putea fi acoperite si gestionate in asa fel incat sa nu afecteze restul economiei din zona euro. Totusi, aceasta parere s-a destramat dupa ce s-a aflat ca unele banci mari din Europa au probleme in ridicarea capitalului.
De exemplu, in timpul acestei saptamani, o banca europeana a imprumutat 500 de milioane de dolari de la Banca Centrala Europeana, in timp de Federal Reserve analizeaza stabilitatea sistemului financiar al Uniunii Europene.
Potrivit analistilor, Grecia ar trebui sa-si declare falimentul, astfel incat alte tari cu probleme similare, dar economie mai puternica, sa-si poata restructura datoriile intr-un mod mai putin dureros.
Totusi, singura necunoscuta in acest scenariu este cate tari vor prefera, ulterior, sa intre in incapacitate de plata, nivelul contagiunii fiind necunoscut. In plus acesta ar duce la ridicarea ratei somajului.
In prezent, estimarile arata ca Banca Centrala Europeana are o expunere totala de 444 de miliarde de euro in tarile periferice, asa-numitele PIIGS - Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania. @