Catedrala Sfântul Ilie din cartierul bucureştean Titan a depăşit tiparele bisericii tradiţionale: are clopote programate prin satelit, o centrală termică verde şi o ladă frigorifică pentru morţi. „Capul răutăţilor" este părintele Ilie Costescu care a înţeles că biserica zilelor noastre trebuie să fie dinamică şi că este mai mult decât un loc unde se cântă şi se atămâiază.
Între blocurile din Titan, pe locul unui fost talcioc, s-a ridicat ceea ce avea să fie cea mai modernă biserică din Capitală şi poate chiar din România. Dacă pentru a trage clopotele la orice alt lăcaş din Bucureşti trebuie ca un om să urce până în clopotniţă, la catedrala Sfântul Ilie, totul se rezolvă dintr-un buton din spatele uşilor altarului. „Cele patru clopote funcţionează prin antena GPS legată la trei sateliţi. Au un computer care face comanda la clopote", explică părintele Costescu, deschizând panoul de control unde se află comanda clopotelor. Acestea sunt reglate rin satelit împreună cu ceasul de pe frontispiciul bisericii. „Poate să se oprească curentul şi un an de zile, când revine, satelitul reglează tot, şi clopotele şi ceasul de sus", mai spune preotul. Acestea au fost aduse de la Innsbruck, din Austria, şi au costat nouă miliarde de lei vechi.
Tabla, de la fabrica Euro din Germania
Turlele bisericii sunt acoperite cu o tablă specială adusă din Germania, de la fabrica de unde se fac modele euro. „Este o un cupru zincat, care permite ca tabla să-şi păstreze strălucirea şi culoarea un timp mai îndelungat", mai explică părintele. Aceasta a costat opt miliarde de lei vechi.
Click pe imagini pentru galerie foto!
Încălzire eco
Cea mai importantă realizare a gospodarului preot este sistemul de încălzire verde. În subsolul bisericii este adăpostită centrala ecologică. În curte sunt săpate două puţuri, care sunt de fapt cel mai important element al si