Social-democraţii par să nu fi învăţat foarte multe din lecţiile dure pe care le-au primit la alegerile parlamentare din 2008 sau la cele prezidenţiale din 2009. Pierd constant, dar invocă aceleaşi motive, dând vina pe altcineva pentru eşecurile care încep să se adune în portofoliul partidului.
La alegerile parlamentare din 2008, Miron Mitrea se lăuda în curtea din Kiseleff cu formarea guvernului minoritar PSD, prognozând un scor de peste 40% până dimineaţa. Voturile s-au evaporat peste noapte, iar PDL a ieşit învingător, câştigând mai multe mandate decât cei de la PSD. Aşa a ajuns premier Emil Boc.
Şampania şi dansul de pe scena din Kiseleff din 2009, unde Mircea Geoană a ţopăit de fericire că exit-poll-urile îl anunţaseră drept viitorul preşedinte, au intrat deja în folclor. La Cotroceni, a mers Traian Băsescu.
USL a găsit deja vinovaţii pentru contraperformanţa realizată la alegerile parţiale din Neamţ din acest week-end, unde candidatul Liviu Harbuz a pierdut în faţa secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, în condiţiile în care colegiul unde a avut loc scrutinul aparţinuse PSD. Bătălia pentru colegiul din Maramureş se anunţă şi ea strânsă, pesedistul Florin Tătaru urmând să vadă dacă a obţinut carnetul de deputat.
În primul rând, pesediştii acuză fraudă. Una majoră, poate la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2009. Pedelistul Gheorghe Ştefan, alias "Pinalti" a difuzat la tv-ul local un spot interzis în care era lăudat candidatul PDL, iar pungile verzi (înlocuitorul de campanie pentru uzatul portocaliu) cu cadouri au invadat uliţele satelor nemţene. Bineînţeles şi banii doamnei Udrea au avut un rol în victoria "necinstită a PDL".
La fel au spus cei de la PSD după campania din 2008 şi mai ales după cea din 2009, când camioanele cu dosare de fraudă au ajuns până la Curtea Constituţională. Atunci Liviu Dr