În timp ce proprietarii marilor magazine din Alba Iulia se întrec în strategii de marketing pentru a mai anihila din efectele crizei care le-a rărit clientela, există încă o categorie de comercianţi care nu se plâng de lipsa cumpărătorilor: vânzătorii de vechituri. Deschis încă dinainte de `89 şi organizat cu sfinţenie în fiecare duminică, târgul de vechituri de la periferia cartierului Ampoi forfoteşte de clienţi în căutare de chilipiruri.
Sute de clienți poate chiar mii, nu strâmbă din nas când pășesc pe pietriș sau că nu sunt răsfățați cu aer condiționat, iar marfa expusă nu este aranjata după cele mai noi strategii din marketingul profesional. În mijlocul “mall-ului” este amplată “zona de food-court” unde micul berea si cin’zeaca de votca ieftină îi fac pe albaiulieni să uite că îi așteaptă de douăzeci de ani pe americanii de la McDonalds sau KFC.
Strategia aplicată de vânzători este una simplă şi profitabilă: mai mult este mai bine; aşa că în momentul în care producătorii măresc preţurile, aceştia măresc oferta: articole de îmbrăcăminte, jucării, obiecte de mobilier, maşini second-hand, oale, şezlonguri, biciclete, cărucioare, crose de golf şi chiar şi alimente, toate fără extra taxe şi la preţuri negociabile. De altfel, acesta este unul dintre avantajele achiziţionării de produse de la târgurile second-hand: preţurile sunt negociate la sânge, în funcţie de abilităţile cumpărătorului şi de dispoziţia comerciantului, iar suma plătită la final este una considerabil redusă.
Cei mai norocoşi clienţi pleacă de la târg cu obiecte unicat
Târgul de vechituri din cartierul Ampoi reprezintă atracţia bugetarilor cu portofelele golite de criză şi poate face concurenţă chiar şi celor mai profitabile magazine din oraş. Chiar dacă majoritatea produselor sunt la mâna a doua, clienţii nu par interesaţi de acest aspect, iar asta deoarece prea puţini