Alături de el, Ovidiu Cernăuţeanu şi Bogdan Ota sunt botoşănenii mai cunoscuţi în lume decât acasă. Toţi trei au ceva în comun: muzica şi ţara care i-a adoptat, Norvegia.
Puţini români ştiu cine este Mircea Joe Rusi, însă dacă rosteşti acest nume în ţările nordice sau chiar în cluburile de blues din Statele Unite ale Americii şi Canada o să ai surpriza să afli că botoşăneanul de 38 de ani este extrem de cunoscut şi apreciat.
A ajuns în Norvegia când avea 25 de ani şi în scurt timp a reuşit cu vocea şi chitara sa să cucerească primele locuri în topurile de blues din Peninsula Scandinavă. Înainte de asta a cântat în ţară cu diferite formaţii prin cluburi, în Bucureşti şi pe litoral, unde l-a întâlnit pe Ovidiu Lipan Ţăndărică care l-a încurajat să plece în străinătate dacă vrea să facă carieră.
Profesor de blues
„După ce am susţinut un recital la Clubul Phonix din Constanţa, Ţăndărică a rămas fără glas. A venit la mine şi mi-a spus că ori cânt româneşte, ori să plec în afară pentru că în ţară nu am nicio şansă să ajung mai sus. Toată lumea cânta în acea vreme muzică pop, iar blues-ul era apreciat doar în anumite cluburi. Puteam să plec oriunde, dar întâmplarea a fost că un prieten mergea în Norvegia şi aşa am ajuns în această ţară. Am devenit foarte cunoscut şi am ajuns să fiu chemat să cânt şi în Groenlanda. Câştigam la acea vreme 5.000 de mărci germane lunar“, îşi aminteşte Joe Rusi.
Botoşăneanul este cel mai apreciat bluesman norvegian şi de ani buni nu are rival pentru primele locuri în topurile de blues din ţările nordice. Acum se pregăteşte cu formaţia sa din Norvegia să scoată un album cu piese compuse de ei. Pe lângă activitatea de muzician, Joe Rusi este profesor conferenţiar la Şcoala de muzică din oraşul Flekkefjord. „În Norvegia nu contează că eşti vedetă. Trebuie să ai un loc de muncă pentru că acolo toată l