Oficialii americani din cadrul Biroului de Cercetare Navală au conceput un nou tip de explozibil care poate creşte „dramatic" impactul armelor de război. Rachetele făcute din această substanţă foarte densă pot avea o explozie de până la cinci ori mai puternică decât proiectilele existente în prezent.
Materialul exploziv conţine o combinaţie din metale cu polimeri care îi oferă densitatea oţelului dar rezistenţa aluminiului.
Potrivit BBC News, cercetătorii americani susţin că proiectile cu această substanţă nouă vor produce mai puţine victime colaterale decât cele existente în prezent în armamentul SUA.
Rachetele, bombardamentul de artilerie şi ale muniţii militare sunt construite, în mod normal, dintr-o carcasă din oţel care conţine în interiorul eu o anumită cantitate de explozibil.
Descoperirea cercetătorilor americani va înlocui armamentul din prezent cu unui conceput din materiale reactive foarte dense (High-Density Reactive Materials, HDRM) care explodează doar atunci când proiectilul îşi atinge ţinţa.
Testele recente arată că HDRM-urile sunt rezistente şi cresc în mod semnificativ puterea exploziei.
Clifford Bedford, unul dintre cercetătorii din cadrul Biroului de Cercetare Navală, a explicat că proiectilele actuale pe care le lansezi trec, deseori, prin ţintă, dispersând toată energia, în timp ce rachetele din materiale reactive se dezintegrează chiar în obiectul pe care trebuie să îl distrugă. Astfel, elimină ţinta dar clădirile, oamenii şi ceea ce există în împrejurul ei vor fi mai ferite de impactul proiectilului.