Doctorul Hortensiu Aldea are peste 500 de opere ale pictorilor consacraţi, care i-au transformat casa în muzeu. Pasiunea este o moştenire de la părinţi.
Colecţionează dinainte de a se naşte. Este recomandarea pe care chirurgul Hortensiu Aldea şi-o face pentru a arăta cât este de pasionat de pânzele acoperite de culori. Nu adună semnături ale unor pictori celebri, ci cumpără doar ceea ce-i place. Asta a fost regula după care s-a ghidat în adunarea celor peste 500 de picturi pe care le are puse pe pereţii casei. Întâmplarea a făcut ca acestea să fie realizate de nume precum Luchian, Petraşcu, Baba, Grigorescu.
A colecţionat chiar şi în timpul în care acest lucru era aproape imposibil. Din cauza unor legi şi a unui sistem comunist a ratat tablouri la care se gândeşte şi astăzi. „Pe Grigorescu am avut posibilitatea să-l iau când eram tânăr, dar n-aveam destulă experienţă, destui bani şi era vestita lege a patriomoniului, aparent o frână în pasiunile colecţionarilor. Tot din cauza legii patrimoniului am pierdut un Ţuculescu pentru că mi-a fost frică că dacă-l aduc îmi rup gâtul singur. Atunci, imediat veneau cei de la patrimoniu, care-ţi confiscau lucrarea, te tracasau, te puneau să faci declaraţie la poliţie“, povesteşte doctorul Aldea. Vrea cu tot dinadinsul să nu fie confundat cu un investitor care nu face decât să plătească pentru un obiect de artă.
El, colecţionarul, urmăreşte evoluţia unui artist, leagă o relaţie aparte cu pictorul, se implică emoţional în ceea ce cumpără. „De multe ori artiştii nu sunt nişte avocaţi ai operelor lor, ei pur şi si simplu, pictează, gândesc, suferă, transfigurează realitatea şi aceste tablouri sunt ambasadorii lumii lor. Un pictor are nevoie de câţiva colecţionari care să-i deschidă uşa, cu care să intre în dialog, să verifice dacă ceea ce creează are un răsunet în lumea iubitorilor de artă. Colecţia est