Cotaţiile țițeiului nu vor mai conta în calculul preţului gazelor, spune strategul-şef al Gazprom, Vlada Rusakova. Noua formulă a preţului gazelor va ţine cont de cerere şi ofertă, ceea ce va însemna un preţ mai mare pentru Uniunea Europeană, unde consumul este în creştere.
Pentru prima dată în istorie, un oficial al Gazprom susţine că a venit timpul ca preţul gazelor să nu mai depindă de cel al ţiţeiului. Realităţile economice s-au schimbat, iar cererea şi oferta de petrol şi gaze nu mai au aceleaşi valenţe, scrie Vlada Rusakova, directorul de dezvoltare strategică din cadrul companiei, în revista „Gas Industry Journal".
„Factorii fundamentali care determină preţul mărfurilor într-o economie de piaţă sunt cererea şi oferta. Este şi cazul ţiţeiului şi al gazelor. Prin urmare, dacă cererea şi oferta de petrol şi gaze au tendinţe diferite, atunci preţurile ar trebui să se formeze diferit", a explicat Rusakova, citată de agenţia Interfax.
Încă de la mijlocul secolului trecut, Rusia - cel mai mare furnizor de gaze al Europei - vinde resursele la un preţ care urcă şi coboară în funcţie de evoluţia cotaţiilor ţiţeiului, cu un decalaj de şase-nouă luni. Însă, în ultimii ani, preţul petrolului nu a depins numai de cerere, ci şi de jocurile la bursă ale speculatorilor, dar şi de politica liderilor din ţările cu subsol bogat.
Preţul ţiţeiului, în scădere
Ce se ascunde în spatele declaraţiilor strategului Gazprom? Dacă ne uităm la preţul de acum al ţiţeiului, el a ajuns la nivelul din toamna anului trecut, în contexul prăbuşirii pieţelor financiare şi al temerilor privind reducerea cererii.
Aceasta după ce, în primele cinci luni ale anului, am asistat la o creştere continuă, din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord, care au dus la sistarea livrărilor din acele ţări.
În luna mai, cotaţiile p